Rozhovor: Originální košile na míru od Peter James Proud

června 14, 2015

Peter James Proud se zabývá zakázkovým šitím již přes deset let. Zaujali mě hned svými zajímavými vzory, širokým sortimentem a po všech stránkách originalitou. Když jsem se chtěl o PJP dozvědět něco více, bylo to obtížnější. Na svých stránkách sice mají vše potřebné a na facebooku to hraje všemi barvami, já byl však zvědavý na trochu jiné informace. Domluvil jsem se tak na schůzce s jedním z majitelů Petrem Hrdým v jejich nové kamenné pobočce v Praze na Dlouhé. V průběhu naši konverzace jsem si nemohl nevšimnout, že Petra Hrdého jeho práce opravdu baví. PJP prošel zajímavým vývojem s nepřehlédnutelnou snahou o inovaci s kvalitativně udržitelnou laťkou. Tím vším se PJP  stal ideálním kandidátem na další rozhovor, na který jsme se následně domluvili a zde ho máte. Přeji příjemné počtení.


Můžete nám říci, co bylo prvotním impulzem k založení Peter James Proud a jak dlouho již šijete košile na míru?
Košile coby reklamní a pracovní textil šijeme již od roku 2001. V momentě, kdy skončila většina textilních výrobců v Čechách, jsme začali hledat dodavatele v zahraničí, odkud jsme přivezli také první kvalitní a drahé látky. Původně jsme z nich šili pouze pro sebe, následně také pro kamarády. Košile na míru pod značkou PJP potom šijeme od roku 2004.


Šijete pouze košile či má váš sortiment širší nabídku? Popřípadě jakou?
Šijeme celou škálu výrobků z košilovin jako jsou například trenky, pyžama, noční košile a to jak konfekční tak především zakázkové. Loni jsme začali s bespoke programem na denim jeans a obleky. Máme i další vlastní doplňkový sortiment jako ponožky, kapesníčky, vázací motýlky, šály atd.




Můžete nám popsat, jak probíhá první kontakt s klientem a následné vzetí měr na košili? Kolik měr a jaké jsou vzaty a jak dlouho poté trvá samotné zhotovení košile? 
Zákazník může využít služeb v našem obchodě nebo si domluvit schůzku dle svých požadavků jako např. v kanceláři či doma. Bereme 15 základních měr, u nestandardních postav pak dalších 5. Standardní zhotovení košile trvá 21 pracovních dní, nabízíme i expres v 7 pracovních dnech. 

Kde jsou košile šity a odkud dovážíte látky? Jak hustě tkané látky máte v nabídce?
Dílnu máme na Moravě, látky dovážíme z Itálie, Švýcarska a Rakouska. Převážná většina látek v naší nabídce je z dvojmo skaných přízí, Egyptské bavlny 80 – 120. Nejkvalitnější materiály v naší nabídce mají dvojmo skanou přízi 200. V nabídce máme i stále více populární len. Celkem cca 2 500 desénů. Snažíme se, aby od každého desénu bylo materiálu pouze na pár košil, často i jen na jednu nebo dvě košile. Materiály se pravidelně doplňují o nové desény. Máme připravenou produkci vlastních desénů, kdy budeme exkluzivně vyrábět vždy pouze materiál na 5 košil. Jediných a unikátních 5 košil na světě! To jsou věci které nás „baví“ a mají je rádi i naši zákazníci.


V jaké cenové relaci se pohybuje u Peter James Proud košile? Liší se cena košile dle individuálních požadavků?
Zakázková košile začíná na 2 800,- a vzhledem k tomu, že jsme maximálně otevřeni individuálním a exkluzivním požadavkům zákazníků, může se cena samozřejmě měnit. Nicméně i tak se většina požadavků „vejde“ do základní ceny. Lze si u nás vybrat z více jak 30 druhů límců a manžet. Nabízíme barevné knoflíky a štepování, možnost kombinace ze všech desénů, nechat si vyšít monogram apod.

Věnujete se pouze českému či i zahraničnímu trhu?
Máme i řadu zákazníků na Slovensku, které pravidelně navštěvujeme. Po otevření našeho PJP obchodu v Dlouhé ulici se nám začala budovat i klientela z řad zahraničních turistů.


Jak by šel charakterizovat váš typický zákazník?
Jsou to lidé, kteří se rádi a kvalitně oblékají, chtějí se dobře v oblečení cítit a dobře vypadat. Vědí přesně co chtějí a konfekce jim to nenabízí nebo naopak chtějí pomoci a poradit. „Nevejdou“ se do konfekce, která „padne“ opravdu málo komu. Jsou to lidé, kteří chtějí určitou originální a osobitou módu, určitou úroveň exkluzivity ve smyslu originality.  Co košile to originál. 

Můžete zmínit něco, čím jsou vaše košile typické?
Řekl bych že nesou určitý „rukopis“ v duchu „Designed and manufactured in the Czech Republic.   With passion and love“!! Máme extrémně širokou nabídku v oblasti „Smart casual“, která tak trochu charakterizuje i náš „styl“, který je elegantně ležérní, individuální a originální.
Naši zákazníci vědí, že svou práci máme opravdu rádi a děláme ji s láskou a to je na našich košilích vidět. U řady zákazníků máme vybudovanou takovou důvěru, že i výběr materiálů a desénů nechávají na nás.

Na závěr něco z jiného soudku. Pro případnou inspiraci našim čtenářům, bych se vás rád zeptal na to, jaký je váš oblíbený kousek v šatníku?
Bez bespoke šitých jeans bych se dnes už neobešel!!! Můj oblíbený materiál u košil na léto je len. Všeobecně, jak jednou vyzkoušíte zakázkové šití, už se v konfekci nikdy nebudete cítit dobře. 


Mohl byste doporučit jiné značky, návrháře či projekty s kterými jste byl dosud spokojený?
Radek Zachariáš a Ondřej Šíma, kteří začínali přibližně ve stejné době jako my. Osobně se známe a osobně mám také jejich produkty vyzkoušené.




































Související

0 komentářů