Znáte rozdíl mezi blejzrem a fejzrem?

března 10, 2015

Rozdíl mezi blejzrem a sakem je častou otázkou a tématem diskuzí. V článku níže si tento rozdíl vysvětlíme a co více, dozvíme se také jaký je rozdíl mezi blejzrem a fejzrem.

Blejzr (Blazer)
Blejzr je kultovní kus pánského oděvu a měl by ho obsahovat šatník každého gentlemana. A co když gentleman nejste? I tak si blejzr pořiďte. Jedná se o velmi univerzální oděv a je považován za vhodný téměř v každé situaci, ať už formální či neformální. 

Fejzr (Phaser)
Fejzr je kultovní a nejčastější zbraní ve Star Treku a je ho možné vidět téměř v každém díle. Jeho velikost se pohybuje v rozmezí od ručního phaseru typu I až po největší lodní phasery typu XII, známé spíše pod označením X+ .

Rozdíl mezi blejzrem a fejzrem je patrný.  Pojďme se tedy podívat blíže na blejzr.

Definice blejzru
Oxfordský anglický slovník popisuje blejzr jako součást uniformy, kterou nosí buď studenti, nebo sportovní hráči. Dále píše, že blejzr sice není součástí obleku, ale považuje se i tak za formální oděv.

Blejzr se v dnešní době nabízí také široké veřejnosti a módnímu světu. Je to vlastně sako sportovnějšího rázu s jednořadým či dvouřadým zapínáním. Blejzr potkáme nejčastěji v námořnické modré se zlatými knoflíky, ušitý ze 100% vlny. Co se dalších materiálu týče, šije se také např. v bavlně, lnu a luxusnějším kašmíru či hedvábí. 


blejzr
Zdroj: prepaganda.tumblr.com


V mnoha zemích je bohužel blejzr synonymem pro jakýkoliv druh saka a to zejména v dámském provedení. 

Za hlavní znaky blejzru však lze považovat:
  • Samostatné sako, které se nosí s kalhotami rozdílné barvy, vzoru a materiálu.
  • Je vždy jednobarevný nebo má svislé pruhy. Jiný vzor se na blejzru nevyskytuje.
  • Námořnická modrá na blejzru převažuje, poté se setkáváme velmi zřídka s lahvovou zelenou, bílou, červenou, černou, šedou aj.
  • Může být opatřen kontrastním lemováním a zdobením.
  • Má jednořadé či dvouřadé zapínání typu 6 x 2, 6 x 3 a 8 x 3.
  • Je velmi často součástí uniforem škol, klubů nebo sportovních týmů.
  • Knoflíky jsou jedním ze dvou charakteristických rysů blejzru a vyrábějí se nejčastěji zlacené, v perleťové barvě, stříbrné, cínové, mosazné nebo s reliéfem kotvy či emblémem školy, klubu.
  • Pokud si to příležitost žádá, druhým charakteristickým rysem je vyobrazení erbu či odznaku školy, týmu (nejčastěji na kapse)

blejzr
Zdroj: ebay.com

Poněkud jiná situace je v USA, kde je v oblibě blejzr v barvě lahvové zelené, žluté a fuchsiové. Klasicky střižený dvouřadý tmavomodrý blejzr je dnes populární zejména v USA a v Británii, kde se jako méně formální oblečení nosí také do kanceláře.

blejzr
Zdroj: http://imgkid.com

Historie blejzru
O původu názvu „Blazer“ koluje několik příběhů. Nejčastěji jsou zmiňovány dvě teorie a to o Lady Margaret club a HMS Blazer.

Lady Margaret boat club
Veslařský club Lady Margaret byl založen r. 1825 členy ze St. John’s College z Cambridgi. Klub měl na sobě při úvodním ceremoniálu zářivá šarlatová saka, a jelikož účastnící vypadali jako by pláli (angl. Blazed - planout) byl tento kus oblečení pojmenován jako Blazer. Jak můžete vidět na fotografii níže, Lady Margaret club působí dodnes.

blejzr
Zdroj: http://littleaugury.blogspot.cz

HMS Blazer
Druhý příběh je populárnější, i když chronologicky mladší. Roku 1837 se královna Victorie vydala na prohlídku jednoho z plavidel Royal Navy, které se jmenovalo HMS Blazer. Ve snaze zapůsobit na královnu rozhodl kapitán HMS Blazeru, že se posádka obleče jednotně do uniformy. Novou uniformou se tak stalo vlněné modré sako s proužky, s dvouřadým zapínáním a mosaznými Royal Navy knoflíky. Za zmínku stojí, že v královském loďstvu dosud neexistovaly jednotné uniformy pro námořníky.  Uniformy se tak zalíbily, že se postupně rozšířily i na další lodě. To jak se tento pra blejzr dostal mezi měšťanstvo, však není důvěryhodně známo. Je však pravděpodobné, že si námořníci nechávali šít blejzry i jako civilní verzi svých uniforem.  Jejich krejčím se oděv zalíbil a nabízeli jej pak i ostatním zákazníkům. Máme doloženo, že námořníci z HMS Blazeru pokračovali v nošení jejich modro bílých pruhovaných blejzrů nejméně do r. 1845. Roku 1857 byly uniformy pro námořníky již standardizovány.

Jak nosit blejzr
Stejně jako například vesta, je také blejzr dost variabilním kouskem šatníku. Je možné ho nosit s celou řadou různých kalhot, košil, v kombinaci s kravatou.  Blejzr musí člověku perfektně padnout s tím, že čím silnější postavu máte, tím jednodušší střih blejzru volte.  Zapínání o dvou knoflících vizuálně prodlužuje trup a podtrhuje klasický vzhled. Jednořadé zapínání je ideální pro muže menšího vzrůstu čí štíhlejší postavy. Kombinace blejzru s flanelovými kalhotami je klasika, stejně tak manšestr a tvil. Chinos v khaki barvě jsou zárukou, že budete vypadat dobře, ovšem jen v kombinaci s tmavým blejzrem. Nebojte se chinos různých barev jako např. zelená, žlutá, světle modrá a odstíny červené.

Na obrázku níže vidíme námořnický modrý blejzr s béžovými chinos, hnědým koženým páskem, košilí s bílo modrými proužky, bílým kapesníčkem a semišovými hnědými derby.

blejzr
Zdroj: lookastic.com


Tip pro klasický 1930s look
Pokud toužíte po klasice, zvolte námořnickou modrou či pruhovaný blejzr s bílými či světlejšími flanelovými kalhotami. Outfit doplňte světle modrou Oxford košilí se zelenou kravatou či ascotem. Ideální boty jsou typu spectators v kombinaci hnědé a bílé. Dále např. odstíny hnědé či aquamarínová červená.

Specifické knoflíky blejzru:

blejzr
Zdroj: lifestylerstore.com

blejzr
Zdroj: maono.com

Zdroj: ebay.com

Inspirace:

Zdroj: http://ruggedfellowsguide.com

Zdroj: fuckyeahnickwooster.tumblr.com

Zdroj: alifewellsuited.tumblr.com

Zdroj: tumblr.maninpink.co

Pro dámy:

Zdroj: blog.2pennyblue.com

Zdroj: smallshopstudio.com



Kombinacím blejzru s dalšími kousky vašeho šatníku, se však fantazii meze nekladou. Jaký máte vy oblíbený outfit s blejzrem? Podělte se o něj s námi v komentáři.











Související

0 komentářů