Několik užitečných rad jak nosit oblek

února 12, 2015

V obleku může člověk vypadat elegantně, kultivovaně, ale není žádným tajemství, že také jako strašák do zelí.

Mám zde pro vás několik rad a pravidel, které vám můžou pomoci k tomu "jak nosit oblek."

1. Šířka kravaty by měla vždy odpovídat šířce klopy. Vše je jen o rovnováze. Již zajetým pravidlem je, že kravata musí být vždy tmavší nežli košile. Snad nejhorší možnou kombinací je tak černá košile s bílou kravatou na tzv. tučňáka.

několik užitečných rad jak nosit oblek
Zdroj:photoopusa.tumblr.com


2. Obecně platí, že úzké klopy jsou dnes považovány za "modernější". Široké klopy jsou dnes považovány za více klasické ne-li "old school". Občas i taková klasika není na škodu a může být velmi stylovou záležitostí. Širší klopy působí také dominatněji (viz např. Harvey Spector).

Úzké klopy
 Zdroj: www.lookastic.com

Široké klopy
Zdroj: www.tumblr.com

3. Přidáním kapesníčku pozdvihnete úroveň obleku na vyšší level. Jen nezapomeňte, že kapesníček by neměl být ve stejném vzoru jako kravata. Dobře známé kravatové sety jsou tak zapovězené místo. Pořídit si set klidně i ano, ale kombinovat kapesníček a kravatu zvlášť s jinými. Kapesníček je tak také místem, v kterém máte největší svobodu experimentovat. Pánové nebojte se jich a nesmrkat do nich!

Kapesníček složený nadýchaným stylem (puff fold) 
 
Zdroj: www.feedly.com

 Kapesníček složený na způsob „televizního hlasatele“
Zdroj: www.oneyoungdandy.co.uk

4. Co se týče délky kravaty, potkáváme různé délky. Ideální délkou je však, když se špička kravaty dotýká pásku.

Zdroj: www.rstyle.me

5. Pokud si pořizujete oblek z konfekce, je důležité dbát u saka především na padnutí ramen. Ramenice nesmí přesahovat přes hranu ramen. Výrazná mezera mezi klopou a límcem košile je  také špatně. Pozor věnujte i nehezkému pnutí v oblasti knoflíků.

Zdroj: http://www.freewebs.com

6. Černá barva obleku je sice elegantní, působí však mnohdy spíše pohřebně. Tmavě šedá je mnohem více univerzální a lze ji lépe kombinovat s doplňky. Nebojte se světlejších odstínů či experimentů s veselejšími barvami.

Černý oblek

Zdroj: www.thefashionisto.com

Světlejší oblek
 Zdroj: www.indulgy.com

7. Opasek se k obleku nosí spíše úzký a barevně sladěn k obuvi. Odstíny jednotlivých barev není již třeba řešit, postačí k hnědým botám hnědý opasek a k černé obuvi zase černý opasek. Opasek není až tak nezbytnou součástí outfitu, ale dává tomu přeci jen větší šmrnc. 

Zdroj: www.putthison.com

8. Boty by také měly ladit ke zvolenému obleku. Je to o citu, tenisky se však ve formálním světe k obleku vážně nehodí. 

Zdroj: www.gentlemenwear.tumblr.com

9. Košile pouze a výhradně jen s dlouhým rukávem. Pokud nejste tramvaják, košile s krátkým rukávem je tabu a působí spíše "buransky". Rukáv košile by měl ze saka cca 1 cm vyčuhovat. Pokud chcete krátké rukávy, můžete si je ohrnout. 

Zdroj: www.zena.centrum.cz

10. Ponožky musí být tak dlouhé, aby nešly vidět holé nohy. Je to také další místo k experimentům a kreativitě. 

Zdroj: www.bloglovin.com

11. Existuje několik druhů uzlů k vázání kravaty. Ne všechny lze však vždy použít. Některé uzly jsou dokonce ošklivé. Nejjednodušší a nejslušivější je dle mě stará dobrá klasika Four in Hand

Sean s Four in Hand
Zdroj: www.voxsartoria.com


Máte nějaké další rady, postřehy? Podělte se o ně v komentáři. 












Související

2 komentářů